Sporters

Iedere sporter kent het wel:”steeds weer die terugkerende blessure”, of “steeds weer ergens anders last”. Sportblessures: Rugklachten, liespijnen, hamstringblessures en schouderproblemen vinden vaak elders in het lichaam hun oorsprong. Niet altijd is voor de sporter zelf duidelijk waar de oorzaak is gelegen.

De osteopaat onderzoekt het gehele lichaam en niet alleen de regio waar de klacht zich bevindt en weet daarom vaak de oorzaak van de blessure te achterhalen en kan deze vervolgens deskundig behandelen. Doordat de osteopaat het hele lichaam onderzoekt op problemen die van belang kunnen zijn, en relaties weet te leggen tussen functioneren van o.a. organen, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat, kan vaak de reden van het uitblijven van herstel worden achterhaald. De osteopaat richt zich dus niet alleen op spieren en gewrichten maar zal ook kijken naar de bewegingsvrijheid van organen in het lichaam. Osteopathie is daarom een uitermate geschikte manier om blessures die blijven terug keren te behandelen. De osteopaat zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure dan de fysiotherapeut of manueel therapeut en dit kan een belangrijke aanvulling zijn op weg naar herstel en nieuwe (top-) prestaties

Revalidatie, training en wedstrijden vormen soms een grote belasting van het lichaam. Die belasting kan voor het lichaam te groot worden wanneer de belastbaarheid van het lichaam onvoldoende is. Topsporters balanceren continue op het randje van net genoeg belasting om beter te worden of net te veel belasting wat leidt tot blessures. Het komt regelmatig voor dat de belasting net iets meer is dan iemand aankan. Dat kan door een daling van de belastbaarheid, of een te grote belasting. De osteopaat is bij uitstek getraind om de belastbaarheid te optimaliseren en belastende letsels te behandelen.

Op het gebied van blessurepreventie biedt osteopathie een mooie aanvulling op de al bestaande ondersteunende therapieën zoals fysiotherapie en op een goed gedoceerde training. Klachten of blessures komen bijna nooit plotseling, maar zijn vaak een optelsom van factoren. Osteopathie heeft een unieke kijk op het ontstaan van klachten en blessures. Vaak kan een osteopaat aan de compensaties en / of gevonden blokkades van het lichaam merken welke klachten er aan het ontwikkelen zijn. Hier zal de osteopaat op ingrijpen om die klachten waar mogelijk te voorkomen.
Het loont voor een sporter zoveel mogelijk factoren preventief te laten behandelen om blessures te voorkomen en om optimaal te kunnen presteren.

Elke osteopaat beschikt over de basistechnieken en basiskennis (fysiologie, anatomie en biomechanica) om het lichaam de mogelijkheid te geven te herstellen, maar de specifieke aspecten van de sporter zijn hem vaak onbekend. Specifieke kennis van de fysiologische en pathologische processen bij een sporter en weten wat het leveren van een sportprestatie precies inhoudt (psychologie), is nodig om er voor te zorgen dat de sporter zo snel mogelijk op het pad van herstel kan worden gebracht. Deze kennis kan worden opgedaan in cursussen maar zeker ook door persoonlijk ervaring van de osteopaat als topsporter.

Van Tintelen is van jongs af aan actief in de sport. Eerst zelf als sporter en later als begeleider, masseur, verzorger, fysiotherapeut en osteopaat . De laatste 12 jaar doet hij weer zelf aan wielrennen en mountainbiken. Hij heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het behandelen en trainen van (top)sporters. Hij weet wat het is patiënt te zijn, blessures te hebben als kind maar ook weer in de laatste jaren als veteraan. Jarenlange onderzoeken en behandelingen door artsen en therapeuten mochten niet baten voor zijn chronische klachten. Hij moest daarom als 17 jarige zijn racefiets aan de spreekwoordelijke wilgen hangen. Direct begon hij met een opleiding tot sportmasseur / verzorger. Hij begon als amper 18 jarige en daarmee jongste sportverzorger / masseur van Nederland sporters te begeleiden. Zeven jaar lang in binnenland en buitenland. In diverse sporten is hij actief geweest als verzorger en later als fysiotherapeut: (prof)wielrennen, (prof)schaatsen, voetbal, (prof)autorace, (top)honkbal en tennis. In de opleiding tot fysiotherapeut werd er veel gesport. Belangrijk voor een therapeut om zich in te kunnen leven in beweging- en belastingspatronen van sporters.
Vervolgens heeft hij veel sporters behandeld in zijn praktijk als fysiotherapeut en later als osteopaat. Cursussen gevolgd op gebied van onderzoek en behandeling, training en voeding van sporters heeft voor de verdieping in kennis gezorgd op sportgebied. Na zelf osteopathisch behandeld te zijn en ruim 17 jaar gerevalideerd te hebben is van Tintelen aan zijn tweede “carrière” als sporter begonnen. De afgelopen jaren is hij als trainer (gediplomeerd Wielertrainer 3) actief bij WV de Driehoek en MTB Havelte e.o..
Tussen 2004 en 2011 heeft hij geprobeerd zijn grenzen te ontdekken als mountainbiker en later als wielrenner: op de weg, op de baan en in het veld. Veel wedstrijden heeft hij gereden als amateur / master: kampioenschappen, etappewedstrijden, in de bergen, tijdritten, marathons etc. Dat alles naast zijn werk als osteopaat. Natuurlijk weer veel blessures gehad en daardoor weer veel ervaring opgedaan hoe het is om sporter te zijn, blessures te hebben en om patiënt te zijn. Hij kan zich dus als geen ander inleven in hoe het is om sporter te zijn met een blessure.

Hij weet wat het is om te verliezen, door simpel te weinig talent of aanleg, door pech, door niet goed trainen, door groeispurten of door vervelende blessures. Maar hij weet ook hoe het is om te winnen, door goed te trainen, door je optimaal te laten behandelen, goed te eten en natuurlijk door de nodige dosis geluk. Zo werd hij bij de medici de afgelopen jaren vijf keer wereldkampioen, won de wereldspelen en werd als master districtkampioen en won een aantal internationale wedstrijden.
Wanneer je graag sport, zowel als recreant en als topsporter, is een blessure het laatste waar je op zit te wachten. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk wordt gezien door ervaren behandelaars met een hart voor sport.

U kunt bij ons terecht voor de behandeling en preventie van de volgende blessures:

  • Ontstekingen en overbelasting van pezen en gewrichten
  • verrekkingen
  • steeds terugkerende verzwikkingen
  • rug- en nekklachten
  • tennis- en golfers elleboog
  • jumpersknee, runnersknee
  • vermoeidheid en verminderde vitaliteit

Praktijk voor Osteopathie

Baarsweg 16
8336 KJ Baars (Steenwijk)
Telefoon : 0521 – 58 80 89
E-mail : info@osteopathiebaars.nl